Zoals bekend ben ik geen voorstander van "spoorboekjes" voor de vluchten van de duiven. Ieder hok is anders, maar ook de omstandigheden kunnen sterk verschillen. Kortom het volgen van een schema vereist dat daarnaast wel ons gezond verstand blijven gebruiken. Vetgedrukt zijn de dingen die, mijns inziens, routinematig moeten gebeuren om de grootste problemen voor te blijven. De overige zaken zijn te beschouwen als ondersteuning van de vorm.
Voor de aanvang van de kweek de duiven laten controleren op coccidiose, trichomoniasis en wormen.
Kweek
-
Vanaf het koppelen dagelijks Bony Omega-3 kweekolie, 1 eetl/kg.
-
Vanaf het leggen totdat de jongen uivliegen 2-3 x per week Bony Omega-3 kweekolie, 1 eetl/kg.
-
Vanaf het koppelen 2-3 x per week Bony SGR 5 ml/liter.
-
Op de eieren de kwekers een geelkuur over het voer of (liever) twee dagen achtereen een geelcapsule.
Jongen algemeen
-
Na het afzetten SL-mix bij voorkeur over het voer volgens dosering op verpakking.
-
2-3 x per week Bony-SGR
-
Bony Omega-3 kweekolie 2-3 keer/week
-
1-2 keer per week Bony Sambucca plus
-
2 weken voor de opleervluchten Poeder 29 (Bony-Jodi) (5-8 dagen lang) en 2 dagen achtereen een geelcapsule.
Jonge duiven vluchten
-
3 keer/week Bony SGR
-
1 keer per 4 weken een geelcapsule
-
Dag voor inkorven bony MR supplement
-
Dag van inkorven bony SGR en 10 druppels Bony mineral
-
Bij thuiskomst 1 eetlepel/L Bony Bolectrol Plus en Poeder 29 (Bony-Jodi) over het voor.
Oude duiven vluchten (100-700 km)
-
Zorgen dat de duiven schoon aan de vluchten beginnen. Schoon wil zeggen zonder sluimerende infecties . daarom de duiven (laten) controleren en zonodig een kuur geven voor de luchtwegen in combinatie met Bony-Bronchicron, (bijvoorbeeld met poeder 18 of poeder 26)
-
2 weken voor de vluchten 2 dagen achtereen een geelcapsule, iedere 4 weken een capsule
-
2-3 keer/week Bony SGR
-
Dag voor inkorven Bony-MR supplement of Bony MR plus (eventueel 2 dagen bij langere vluchten)
-
Dag van inkorven Bony SGR en 10 druppels Bony mineral
-
Bij thuiskomst een eetlepel/L Bony Bolectrol Plus en ontsmetting over het voer (poeder 18/26/29 of 31) afhankelijk van de omstandigheden. In de praktijk is gebleken dat poeder 29 (Bony-Jodi) ook bij de weduwnaars zijn diensten bewijst. In geval van zware omstandigheden twee opeenvolgende dagen. Bij zwaardere vluchten kan de ontsmetting over het voer gecombineerd worden met Bony Recuglut CT.
Het zal duidelijk zijn dat het besmettingsrisico voor duiven groter is als de duiven langer in de manden zitten, niet gelost worden enz. In die gevallen is het aan te raden twee dagen achtereen een ontsmetting over het voer toe te dienen.
Fondduiven dienen als programmaduiven behandeld te worden totdat de vluchten eraan komen. Dan kunnen ze specifiek voorbereid worden met Orni-capsules 10 en 11 dagen voor de lossing en eventueel een geelcapsule. Voor de stimulatie van de vorm is dan Cat-plus in combinatie met Bony MR plus geschikt. Bij thuiskomst opvangen met Bony Bolectrol Plus in het drinkwater of Bony Recluglut CT over het voer.
Dit schema is te zien als een basisschema. De omstandigheden kunnen er zeer wel voor zorgen dat bij de jonge duiven bijvoorbeeld in plaats van Bony-Jodi een krachtigere luchtwegmix ingezet moet worden omdat de duiven toch een zwaardere besmetting hebben opgelopen.
Als de duiven ondanks alle goede zorgen toch snot hebben vastzitten kan het nodig zijn om neusdruppels te gebruiken of om te werken met Biologische vernevelaar om de luchtwegen te helpen ontsmetten.
In geval er duiven achter blijven kunnen ze als ze thuiskomen beter enkele dagen apart opgevangen worden en enkele dagen een Marbocapkrijgen entevens een geelcapsule.
Tenslotte: datgene wat absoluut te adviseren is, is vetgedrukt. De rest kan en zal zeker bijdragen aan betere prestaties. Maar alleen als aan de overige randvoorwaarden is voldaan. Die randvoorwaarden zijn goede duiven, een goed hok, een goede liefhebber en een goede gezondheid.
Dit schrijven is alleen bedoeld als leidraad. Bij vragen kunt u altijd contact opnemen,
Succes!